- Infrastructuur, chipsector en schone energie belangrijke steunpilaren in verkiezingsprogramma Harris
- America First zorgt bij Trump voor interesse in small caps, vastgoed en crypto
- Deze twaalf ETF’s spelen in op de belangrijkste thema’s
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn een nek-aan-nekrace tussen Kamala Harris en Donald Trump, zo blijkt uit de cijfers van fivethirtyeight. Het zal zoals zo vaak in het verleden hoogstwaarschijnlijk neerkomen op de uitslagen in de zogenoemde swing states.
Voor beide presidentskandidaten belichten we voor hen belangrijke economische thema’s en geven praktische tips hoe beleggers daarop kunnen inspelen.
Infrastructuur als steunpilaar
Met het terugtreden van Joe Biden als presidentskandidaat kregen de Democraten de kans om met Kamala Harris een frisse start te maken en een nieuwe boodschap uit te dragen. Het lijkt erop dat Harris als vicepresident van Biden bij winst het economische beleid van hem wil voortzetten, met daarin wel een aantal nieuwe eigen accenten.
Een daarvan is de Amerikaanse infrastructuur, die ernstig verouderd is en niet meer aansluit bij de huidige ontwikkelingen. Het World Economic Forum heeft becijferd dat in 2050 ongeveer 68% van de mensen in steden woont en het overgrote deel van de benodigde infrastructuur daarvoor is nog niet aangelegd. Mordor Intelligence verwacht dat de Amerikaanse infrastructuursector groeit van 2.720 miljard dollar in 2024 naar 3.690 miljard in 2029, wat neerkomt op een gemiddelde groei van 6,3 procent per jaar.
Biden heeft tijdens zijn presidentschap een wet ondertekend om in de komende jaren 480 miljard dollar te investeren in 60.000 infrastructuurprojecten. Een groot deel van dit geld zal gaan naar het onderhoud en de bouw van land- en waterwegen, lucht- en zeehavens en leidingen voor water, gas, elektriciteit en riolering. Harris lijkt het infrastructuurbeleid van Biden te willen voortzetten. Running mate Tim Walz was tijdens zijn twee ambtstermijnen als gouverneur van Minnesota een fervent voorstander van infrastructuuruitgaven.
Beleggers kunnen een stevig fundament leggen in deze sector met de iShares Global Infrastructure ETF, dat belegt in 260 Amerikaanse infrastructuurbedrijven als Next Era Energy, Union Pacific, American Tower en Duke Energy. Het dividendrendement bedraagt circa 2,25 procent per jaar.
Een andere tip is Kempen Global Listed Infrastructure, waarmee ook in diverse fysieke energiebedrijven wordt belegd. Deze ETF biedt een dividendrendement van circa 3 procent per jaar.
De nieuwe smeerolie van de wereldeconomie
In het verlengde van de fysieke infrastructuur wil Harris ook inzetten op de digitale infrastructuur. ICT-voorzieningen zijn namelijk van cruciaal belang om de economie draaiende te houden. Maar ook het beveiligen en beheren van data valt hieronder, zoals satellietverbindingen en telefonie.
De Amerikaanse chipsindustrie behoort al jaren tot een van de belangrijkste sectoren voor de VS en heeft zelfs geleid tot een handelsoorlog met China. Tussen 2021 en 2024 groeide de Amerikaanse halfgeleidersector van 528 miljard dollar naar 681 miljard, wat neerkomt op een jaarlijkse gemiddelde groei van 8,8 procent. Onder andere Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI) hebben de verdere digitalisering aangejaagd. De verwachting is dat de groei van de Amerikaanse halfgeleidersector de komende jaren versnelt naar 14,9% op jaarbasis tot 2.063 miljard in 2032.
Harris heeft gezegd dat halfgeleiders het brein zijn van de moderne technologie en zal daar tijdens haar mogelijke presidentschap vol de aandacht op leggen. Dat wil zij doen middels de door de regering Biden opgezette CHIPS and Science Act. Met deze wet is 280 miljard gemoeid en heeft onder andere als doel om onderzoek en productie van halfgeleiders in de VS te stimuleren.
Om te profiteren van de algehele stijging van de chipsector, is de iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF een uitstekende mogelijkheid. Deze ETF volgt maar liefst 265 technologiebedrijven wereldwijd waaronder ASML, TSMC, AMD, Nvidia en Broadcom. Het dividendrendement bedraagt ongeveer 1 procent per jaar.
Een alternatief is de VanEck Semiconductor UCITS ETF, die gericht is op 25 bedrijven binnen de technologiesector. Ook deze ETF biedt een dividendrendement van ongeveer 1 procent per jaar.
Beleggen met een schoon geweten
Klimaatverandering is al jaren een belangrijk thema voor de Democratische partij. Zij hebben ambitieuze klimaatdoelen gesteld, zoals dat de energiesector tegen 2035 klimaatneutraal is. Om dat te bereiken is in 2022 de Inflation Reduction Act aangenomen, een wet die binnenlandse investeringen in groene energie stimuleert door subsidies en belastingkortingen.
Harris zei eerder dat de opwarming van de aarde een existentiële bedreiging vormt voor wie we zijn als soort. Na de recente orkanen in de VS en de schade die deze hebben aangericht, staat klimaatverandering sinds kort bovenaan in de peilingen van onderwerpen waar Democratische kiezers in de presidentsverkiezingen belang aan hechten.
Een van de manieren om klimaatverandering tegen te gaan is te investeren in het opwekken van duurzame energie. Allied Market Research verwacht dat deze markt tussen 2024 en 2033 jaarlijks met gemiddeld 8,5 procent groeit naar 2.500 miljard dollar.
Een interessante ETF voor beleggers die rekenen op een stevige groene transitie in de VS is de Amundi MSCI New Energy ESG Screened ECITS. Deze ETF volgt 80 grote energiespelers als Enphase Energy, Edison International en Schneider Electric. Het dividendrendement ligt tussen 0,5-1 procent per jaar.
Beleggers kunnen dit thema ook breder aanvliegen en kiezen voor ETF’s die zich richten op bedrijven met een streng ESG-beleid. Een voorbeeld daarvan is de VanEck Sustainable World Equal Weight UCITS ETF, dat 250 bedrijven volgt en een dividendrendement van circa 2,15 procent per jaar biedt.
Welke ETF je ook kiest, voor beide geldt dat ze in aandelen beleggen die goed scoren op duurzaam ondernemen én een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten.
Think big, shop small
Hoewel de voorgaande thema’s ook bij Trump en rol spelen, draait het net als bij de vorige presidentsverkiezingen bij hem vooral om ‘America First’.
Dat begint door Amerikaanse bedrijven te overtuigen hun productie terug te halen naar de VS en buitenlandse bedrijven te enthousiasmeren zich in de VS te vestigen. Dat wil Trump onder andere realiseren door via de Tax Cuts and Jobs Act de belastingen voor bedrijven en (rijkere) individuen te verlagen. Op deze manier hoopt hij ook de binnenlandse werkgelegenheid een impuls te geven.
Verder heeft Trump meermaals geschermd met het verhogen van de importheffingen. Hij wil de tarieven op goederen vanuit China verhogen naar 60 procent en een tarief tot 20 procent op al het andere dat de VS importeren.
Deze beoogde importtarieven zullen naar verwachting vooral schadelijk zijn voor grote Amerikaanse bedrijven, maar gaan (deels) voorbij aan kleinere bedrijven. Wij denken daarom dat er voor beleggers kansen liggen bij small caps. De meeste van deze bedrijven zijn namelijk op het binnenland gericht. Bij een recessie boeken mensen vaak minder verre reizen, maar blijven zij wel lokale diensten en producten afnemen.
Daarbij zijn kleine ondernemingen wendbaarder om snel in te spelen op veranderingen. Diverse onderzoeken tonen dan ook aan dat small caps bij een teruggang van de wereldeconomie vaak nog goed presteren en daardoor op langere termijn large caps verslaan. Het voordeel van small caps is ook dat meestal niet alle beschikbare informatie in de aandelenkoers is verwerkt en daardoor de kans op inefficiënte koersvorming groter is.
Een ETF die zich focust op Amerikaanse small caps is de Invesco S&P SmallCap 600 UCITS. Hiermee worden zo’n 600 bedrijven gevolgd zoals industrieel productiebedrijf Mueller Industries en roestvrijstalen legeringsproducent Carpenter Technology. De ETF biedt een dividendrendement van circa 1,75 procent.
Een andere mogelijkheid is de SPDR MSIC USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF. Deze volgt een hele brede index met daarin liefst 1.700 bedrijven zoals telecommunicatiebedrijf Lumen Technologies en staalbedrijf US Steel. Er wordt een dividendrendement geboden van ongeveer 1,9 procent.
Steenrijk met vastgoed
Vastgoed zit in het DNA van Trump en het is dan ook een van zijn stokpaardjes tijdens de huidige presidentscampagne. Een van de grootste uitdagingen en dan met name voor jongeren is om een betaalbare woning te vinden. Trump wil bij winst de regels voor de Amerikaanse huizenmarkt versoepelen en investeringen in vastgoed stimuleren. Dat kan onder andere door belastingenverlagingen door te voeren en de Federal Reserve ertoe te bewegen de rente verder te verlagen. Verder zouden mensen rondom Trump werken aan plannen om hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac te privatiseren. Ook wil Trump verbieden dat ongedocumenteerde immigranten een hypotheek krijgen.
De Amerikaanse vastgoedmarkt groeit naar verwachting van 3.157 miljard dollar in 2023 naar 3.778 miljard dollar in 2030. De vastgoedmarkt is gevoelig voor renteverhogingen en -verlagingen, waarbij de dividenduitkering zich soms ook meebeweegt. De markt is vooral geschikt voor langetermijnbeleggers.
Zij kunnen onder andere kijken naar de Invesco Real Estate S&P US Select Sector UCITS. Deze volgt een geconcentreerde Amerikaanse vastgoedindex, waarin 31 bedrijven zijn opgenomen als American Tower, Public Storage en Crown Castle. Het dividendrendement bedraagt momenteel 3,25 procent.
Een alternatief is de VanEck Global Real Estate UCITS ETF. Deze volgt een brede index met 100 bedrijven als Prologis, Welltower en Simon Property Group. Deze ETF kent een brede spreiding over de wereld, maar de VS is met tweederde van de bedrijven wel hofleverancier. Het dividendrendement ligt tussen de 3,5 en 4 procent.
Cryptomanie
Nog niet zo lang geleden was Trump faliekant tegen cryptovaluta en noemde het een ‘scam’. Bitcoin en andere digitale valuta zouden volgens de Republikein illegale activiteiten faciliteren en een bedreiging zijn voor de dollar.
Inmiddels is Trump 180 graden gedraaid en heeft hij crypto omarmd. Hij noemt crypto ‘de toekomst vanwege de ongelooflijke technologie’ en is ervan overtuigd dat het de financiële sector kan redden. Trump lanceerde in oktober zelfs zijn eigen cryptoproject genaamd World Liberty Financial. Hij heeft gezegd dat hij van de VS een wereldleider wil maken op het gebied van digitale activa. Dat moet onder andere gebeuren door het delven van bitcoin te stimuleren.
Onderliggend speelt blockchain een belangrijke rol. Dit digitale grootboek maakt allerlei online transacties mogelijk, van betalingen met een digitale munt tot het veilig uitwisselen en ondertekenen van belangrijke documentatie als contracten of eigendomsbewijzen. Grand Review Research verwacht dat de markt voor blockchain technologie groeit van 17,5 miljard dollar in 2023 naar maar liefst 1.432 miljard dollar in 2030.
Voorbeelden van bedrijven die blockchain actief toepassen zijn de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase, betaalbedrijf PayPal en blockchainpatentenaanbieder Marathon Digital. Verder speelt Oracle een belangrijke rol binnen de supply chain management.
Beleggers kunnen inspelen op deze trend met de Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF. Deze volgt de gelijknamige index, waarin naast PayPal ook miningbedrijf Bitfarms en financieel dienstverlener Monex Group zijn opgenomen. Het dividendrendement bedraagt 0,25-0,5 procent per jaar.
Een goed alternatief is de VanEck Crypto Leaders ETN. Dit is een volledig met onderpand gedekte note die belegt in de meest liquide digitale activa zoals bitcoin, ethereum en solana.
Wil je meer inspiratie opdoen én aan de slag met (periodiek) beleggen? Open dan vandaag nog een rekening bij Saxo, profiteer van scherpe tarieven en maak werk van je financiële toekomst!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Saxo.